Informare de presă
Cu privire la confirmarea unui nou focar de pestă porcină africană în România
Având în vedere evoluția Pestei Porcine Africane în țări vecine cu România (Polonia, Ucraina) si confirmarea in data de 11 ianuarie 2018, a unui nou focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gopodărie din comuna Micula, județul Satu – Mare; D.S.V.S.A. Tulcea a dispus o serie de măsuri pentru prevenirea aparitiei bolii si pe teritoriul judetului nostrui, după cum urmează:
– înăsprirea măsurilor de biosecuritate de la nivelul exploatațiilor comerciale de porcine,
– verificarea târgurilor și aglomerărilor de animale de pe raza județului Tulcea
– monitorizarea importurilor și/sau a schimburilor intracomunitare cu porcine,
– afișarea la nivelul oficiilor poștale de postere informative ce aduc la cunoștința publicului interdicția de a expedia sau primi produse alimentare din alte țări,
– actiuni de prevenire a introducerii pe teritoriul României, de către călători, a produselor de origine animală (în special carne de porc sau preparate din carne de porc) cu proveniență Ucraina sau Republica Moldova.
Pesta porcină africană este o boală de mare contagiozitate, mortală, pentru membrii familiei Suideae ( toate rasele de porc domestic, mistreti, metisi dintre aceste specii) și este produsă de un virus din genul Asfivirus, familia Asfarviridae.
Boala nu afecteaza omul, însă pierderile economice cauzate prin numărul mare de cazuri de îmbolnăviri, numărul mare de pierderi prin moarte, pierderile economice mari la nivel de industrie – prin mortalitatea cauzată de evolutia bolii, limitarea mișcarii animalelor, reducerea pieței de desfacere prin interdicții de export animale vii și produse din carne de porc, etc; fac ca această boală sa fie extrem de păgubitoare.
Pesta porcină africană evoluează totdeauna mai grav în regiunile unde boala patrunde pentru prima dată, situație când toate animalele care vin în contact cu virusul se îmbolnăvesc, iar mortalitățile sunt foarte ridicate ( aproape de 100% din cazuri).
Pe de altă parte, boala este foarte importantă, căci datorită rezistenței foarte mari a virusului în mediul inconjurator, precum și a contaminării unor vectori ( precum căpusule cu cuticula moale, în care virusul poate rămane activ câtiva ani), boala devine endemică ( adică o boală persistentă într-o anumită populație de animale, dintr-o anumită regiune), foarte greu de eradicat, cu costuri uriașe.
Nu exista nici un tratament pentru porcinele bolnave de pestă porcină africană. Porcii afectați trebuie sacrificaţi, iar carcaselor lor trebuie neutralizate (procesate, incinerate sau îngropate) în condiţii de maximă siguranţă, pentru a preveni răspândirea bolii.
Nu există vaccinuri şi vaccinare pentru pesta porcină africană.
COMPARTIMENTUL COMUNICARE DIN CADRUL DSVSA TULCEA