RECOMANDARILE DIRECTIEI SANITARE VETERINARE SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR TULCEA IN CONTEXTUL CRIZEI INFECTIEI CU VIRUSUL SARS COV-2 RESPONSABIL DE PRODUCEREA PANDEMIEI COVID-19

Recomandari pentru fermele comerciale cu  animale vii

  1. Asigurați-vă că dispuneți de stocuri de furaje pentru animalele dumneavoastra, astfel încât să nu apară probleme în situația în care nu se poate asigura frecvența normal de efectuare a transporturilor de hrană . Animalele trebuie să fie hrănite și adăpate corespunzător astfel încât să nu fie supuse unor suferințe inutile;
  2. Animalele au nevoie de îngrijire, împărțiti, daca este posibil, personalul în ture, astfel încât acestea să nu se intersecteze. În situația în care este posibil se recomandă autoizolarea și cazarea personalului în fermă pentru o perioadă mai lungă de timp. Dacă există posibilitatea menținerii permanente a personalului în fermă, asigurați condiții de cazare și hrană pentru acesta;
  3. Nu se mai acceptă accesul persoanelor străine în fermă, excepție facând medicii veterinari, respectiv cel de liberă practică împuternicit care asigură asistența animalelor în caz de urgențe, precum și medicii veterinari oficiali, în situații în care apar probleme legate de bunăstarea sau sănătatea animalelor. Sunt exceptați de la interdicție și șoferii mijloacelor de transport care intra în fermă pentru aprovizionare (furaje, medicamente), pentru colectarea laptelui, ouălor, precum și cei care asigură transportul animalelor destinate comerțului intracomunitar, exportului sau sacrificării. De asemenea, este permis accesul echipelor de intervenție (apă, canal, gaze, electricitate, internet/cablu/telefonie fixă).Evitați, pe cât posibil, contactul cu persoanele anterior enumerate;
  4. În situația în care ferma trebuie aprovizionată cu furaje sau medicamente sau din ferma sunt colectate lapte, ouă ori sunt îmbarcate animale pentru comercializare sau sacrificare, șoferul nu coboară din cabină, sau daca coboara, sa poarte echipament de protecție (mască și manuși de unică folosință) și sa păstreze distanța de siguranta față de personalul din fermă;
  5. Elaborați o listă cu toate persoanele pe care trebuie să le contactați în situația în care apar evenimente neprevăzute: furnizori, medici veterinari de liberă practică, medici veterinari oficiali, reprezentanți ai societăților de neutralizare, persoanal de înlocuire, șoferii care asigură colectarea laptelui, ouălor, transportul animalelor destinate comercializării, sacrificării;
  6. În situația în care sunt contracte în derulare pentru popularea fermelor, se acceptă intrarea mijloacelor de transport în ferme, dar șoferul trebuie să poarte echipament de protecție (de unica folosință) și să păstreze distanța față de personalul din fermă;
  7. Elaborați un plan de urgență aplicabil la nivelul fermei dumnevoastră, luând în considerare toate recomandarile furnizate de către autorități;
  8. Planul ar trebui să abordeze modul în care îți poți desfășura afacerea, chiar dacă un număr semnificativ de angajați, furnizori sau transportatori nu se pot deplasa la ferma dumneavoastră.

Recomandări pentru adăposturile destinate cazării câinilor fără stapân, grădini zoologice, delfinarii, acvarii, alte unități în care sunt cazate animale

  1. Asigurați-vă că dispuneți de hrană pentru animalele dumneavostră. Chiar dacă evoluează o pandemie cauzată de infecția cu noul coronavirus, animelele trebuie hrănite, adăpate și îngrijite;
  2. Deoarece animalele au nevoie de îngrijire, împărțiti, daca este posibil, personalul în ture, astfel încât acestea să nu se intersecteze. În situația în care este posibil, recomandarea este asigurarea permenentei unui număr minim de personal în locație;
  3. Interziceți accesul vizitatorilor în incintă, excepție facând medicii veterinari, respectiv cel de liberă practică împuternicit care asigură asistența animalelorîn caz de urgențe, precum și medicii veterinari oficiali, în situații în care apar probleme legate de bunăstarea sau sănătatea animalelor. De asemenea, este permis accesul echipelor de intervenție (apă, canal, gaze, electricitate, internet/cablu/telefonie fixă);
  4. În situații speciale în care există solicitari pentru capturarea unor câini agresivi sau care sunt suspectați că ar avea o boală infecto – contagioasă, se permite realizarea acesteia, dar personalul trebuie să respecte prevederile legislative, precum și recomandarile autorităților;
  5. Elaborați o listă cu toate persoanele pe care trebuie să le contactați în situația în care apar evenimente neprevăzute: furnizori de hrană și medicamente, medici veterinari de liberă practică, medici veterinari oficiali, reprezentanți ai societăților de neutralizare, etc;
  6. Elaborați un plan de urgență aplicabil la nivelul unității dumnevoastră, luând în considerare toate recomandarile furnizate de către autorități.

Recomandări transportatori

  1. Transporturile de animale vii nu se interzic pe perioada evoluției pandemiei cauzată de infecția cu noul coronavirus, dar trebuie să tineți permanent legătura cu Direcția Sanitara Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor județeană, respective a municipiului București pe raza căreia sunteti autorizați sanitar veterinar pentru a vă informa dacă apar situații neprevăzute, referitoare la anumite restricții legate de transportul animalelor pe teritoriul național sau teritoriul statelor membre;
  2. Asigurați-vă că dispuneți de șoferi care pot transporta animalele. Aceștia trebuie să respecte toate măsurile de prevenire și protecție transmise de autorități, iar in incinta fermelor, abatoarelor sau altor locații coboară din cabine doar cu echipament de protecție de unică folosință (mască și mănuși). De asemenea, este obligatoriu să pastreze distanța față de personalul fermelor, abatoarelor, etc;
  3. Elaborați o listă cu toate persoanele pe care trebuie să le contactați în situația în care apar evenimente neprevăzute: șoferi, servicii veterinare, etc;
  4. Elaborați un plan de urgență aplicabil în cazul firmei dumneavostră, recomandarea Autorității Naționale Sanitare Veterinare fiind ca pentru toate tipurile de călătorii (scurtă sau lungă durată) să se întocmească câte un plan de urgență, care să conțină informații despre cum trebuie să acționați în următoarele situații: avarierea mijlocului de transport, accident în traffic, închiderea drumului sau condiții meteo nefavorabile, ruta trebuie modificată, animalele trebuie transferate în alte mijloace de transport, unul sau mai multe animale se imbonăvesc, rănesc sau trebuie eutanasiate, dacă se confirm boli cu declarare obligatorie în zona tranzitată.

 

Recomandari pentru operatorii din cadrul unitatilor autorizate/inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor

 

1.        Actualizarea planului HACCP si Planului de actiune in situatii de urgenta;

2.       Asigurarea fluxului continuu de materii prime si a continuitatii activitatii, in masura in care este posibil, in paralel cu protejarea sanatatii personalului;

3.        Supravegherea eficenta a personalului in contextul evolutiei COVID – 19;

4.        Notificarea catre DSVSA Tulcea a oricarei modificari aparuta in desfasurarea activitatii din cauza Covid – 19;

5.        Informarea si instruirea personalului privind situatia COVID – 19, mentinerea permanenta a regulilor adecvate de igiena prevazute in legislatie si procedurile specifice;

6.        Intocmirea unui grafic cu personalul de inlocuire si de rezerva pentru buna desfasurare a activitatilor;

7.        Elaborarea unei proceduri prin care sa se limiteze diferite contacte si prin care se se efectueze doar actiuni strict de aprovizionare a unitatii (de ex. soferii care livreaza materii prime sa nu coboare din masina, sau daca coboara sa fie echipati corespunzator sau realizarea aprovizionarii prin transbordare acolo unde este posibil, proceduri pentru documente/certificate ce trebuie intocmite si semnate, cu respectarea regulilor de igiena si biosecuritate);

8.        Impartirea  personalului pe ture astfel incat acestea sa nu se intersecteze, pe cat este posibil;

9.        Sa nu se accepte persoane straine (vizitatori) in unitati, exceptie facand medicii veterinari oficiali, soferii mijloacelor de transport care intra pentru aprovizionare / livrare produse alimentare sau a echipelor de interventie (apa, canal, gaze, electricitate, internet/cablu, telefonie fixa);

10.      Asigurarea unui numar suficient de personal necesar desfasurarii activitatii;

11.      Identificarea unor solutii, in situatiile posibile, pentru mentinerea permanenta a unui numar suficient de personal necesar desfasurarii activitatii in cadrul unitatilor autorizate sanitar veterinar si/sau pentru siguranta alimentelor;

12.      Desfasurarea activitatii se va efectua conform procedurilor de bune practici de igiena si fabricatie;

13.      Se vor efectua triaje epidemiologice pentru fiecare schimb de lucru;

14.      Completarea Declaratiei pe propria raspundere (anexata) in cazul efectuarii controalelor de catre inspectorii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Tulcea

 

 

Atentie!

Lista persoanelor care pot fi contactate in situații neprevăzute, precum și planurile de urgență aplicabile la nivelul unității dumneavostră se vor transmite Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județeană, respectiv a municipiului București pe raza căreia sunteți înregistrat/autorizat.

– Toti fermierii /operatorii economici sa tina o legatura stransa cu medicii veterinari de libera practica cu care au incheiate contracte de prestari servicii/medici veterinari oficiali.

– Toti fermierii /operatorii economici sa trimita la adresa office-tulcea@ansvsa.ro, sau la fax 0240.533.601 lista persoanelor cu care se poate lua legatura in cazuri neprevazute.

– In toate cazurile deosebite in care DSVSA Tulcea are competente, se va anunta la telefon : 0240533962.