Măsuri și acțiuni recomandate de către DSVSA Tulcea pentru prevenirea răspândirii virusului PESTEI PORCINE AFRICANE

Având în vedere apariția unor noi focare de pestă porcină africană pe teritoriul judetuțului nostru (atât la porcii domestici: Visterna, Izvoarele, precum și la mistreți ), având în vedere și apropierea sărbătorilor de iarnă, perioadă caracterizată printr-o intensificare a mișcărilor de animale ( vânzare, achiziționare de purcei, etc), precum și de creșterea numărului de porci sacrificați, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Tulcea (DSVSA Tulcea), în acord cu măsurile convenite la nivelul  Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) atrage atenția cetățenilor  cu privire la următoarele aspecte :

1.În gospodăriile populației se vor aplica următoarele măsuri:

– verificarea respectării normelor minimale de biosecuritate recomandate crescătorilor de animale;

– verificarea respectării normelor sanitar-veterinare privind identificarea și înregistrarea animalelor;

– intensificarea controalelor în vederea interzicerii creșterii extravilane (stâne, cantoane, societăți agricole, alte clădiri dezafectate etc.);

2.În pensiuni și puncte gastronomice locale:

– este obligatorie efectuarea efectuarea cu 24 de ore a examenului ante-mortem, și ulterior al celui post-mortem;

– în zona de tăiere trebuie luate măsuri pentru evitarea contaminării cărnii și organelor, ceea ce implică obligatoriu existența unei surse de apă potabilă rece și caldă, un recipient pentru colectarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman.

– în zona în care are loc tranșarea cărnii trebuie luate măsuri pentru evitarea contaminării, ceea ce implică obligatoriu existența unei surse de apă potabilă rece și caldă și facilități corespunzătoare;

– carnea tranșată și organele trebuie manipulate și depozitate în condiții igienice, inclusiv la temperatură controlată, de către persoane cu stare de sănătate și de igienă personală corespunzătoare, astfel încât să fie evitat orice risc de contaminare cu agenți fizici, chimici și microbiologici, respectiv pentru a nu compromite siguranța cărnii și a organelor.

3.În fermele comerciale, pe lânga verificarea condițiilor de biosecuritate și supravegherea permanentă:

–  este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spații, decât cele autorizate sanitar veterinar.

– se va verifica modul de respectare a cerințelor legislației Uniunii Europene aplicabile comerţului cu porcine, precum și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci, ca urmare a apariției și evoluției focarelor de PPA.

–  verificarea modului de respectare a cerințelor legale aplicabile comerţului cu carne proaspătă și produse din carne, ca urmare a apariției și evoluției unor focare de PPA.

Se recomandă evitarea achiziționării de animale și produse provenite de la acestea de la persoanele neautorizate și fără documente sanitar – veterinare.

De asemenea, DSVSA Tulcea  va proceda la :

– intensificarea controalelor privind circulația și respectarea prevederilor privind mișcarea porcilor, a cărnii și produselor din carne de porc;

– intensificarea controalelor rutiere în vederea descurajării comerțului ilegal de porcine și produse provenite de la acestea;

4.In cazul sacrificărilor de porcine în gospodăriile cetățenilor,

–   dacă înainte de sacrificare, proprietarul de animale constată apariția unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă cu sânge, diaree cu sânge, etc) sau/și

–   după sacrificarea animalului, existența unor modificări ale organelor interne și anume: splina mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii, acumulări de lichide în cavități, etc.

va anunţa de urgență medicul veterinar de liberă practică din localitate sau

DSVSA Tulcea (Tel: 020.40533962, fax:0240533601)